Winkelwagen
Supersnelle Levering: Binnen 24 uur*
Gratis verzending vanaf 50,-

Top 10 SUP Tips

Wat beginnende suppers meestal fout doen en hoe je dat kan voorkomen

Tip #1

Peddel met het blad naar voren gericht

Veruit de meest voorkomende beginnersfout bij het suppen is het verkeerd vasthouden van de peddel. Het peddel-blad heeft een voorkant en een achterkant. Bij deze beginnersfout wordt de peddel met de verkeerde kant voor in het water gestoken. Hierdoor kost het relatief veel moeite om vooruit te komen. Ook kan het blad hierdoor onstabiel door het water bewegen. 

Het peddel-blad heeft een knik ten opzichte van de stang. Houd de knik van het paddel-blad naar voren toe gericht. Op deze manier schept het blad op een efficiënte en stabiele manier door het water. Het peddelen gaat zo makkelijker en je slag is langer, waardoor je minder kracht nodig hebt. 

Tip #2

Steek het hele peddel-blad in het water

Dit is ook een van die beginnersfouten die veel mensen bij het suppen maken: het slechts deels in het water steken van de peddel, waardoor je maar een klein gedeelte van het blad gebruikt. Als je daarnaast de peddel ook te ver naar achteren laat gaan, voorbij je voeten, dan krijg je ook zo’n leuk waterballet achterop je sup board.

Hoe voorkom je dit? Stel de peddel in op de juiste lengte (ongeveer 20 cm langer dan jijzelf), en steek hem met je bovenste arm gestrekt zo ver en zo diep mogelijk in het water. Maak dan de peddel slag tot ongeveer ter hoogte van je voeten. en haal daar de peddel (al) uit het water. Dit is de meeste efficiënte manier van peddelen.

Tip #3

Steek de peddel recht naast je in het water

Je zou bijna denken dat alle beginnersfouten met peddels te maken hebben. Want, inderdaad, ook deze tip heeft met de peddel te maken. Beginners hebben soms de neiging om de peddel schuin, ver weg van het board, in het water te steken.
Door de grote afstand tussen peddel en sup board zal het board bij het suppen extra veel gaan draaien. Dit leidt tot veel zigzaggen, en continue moeten bijsturen bent.

De oplossing is heel simpel! Houd de peddel recht naast je en steek de peddel vlak bij de zijkant van de sup in het water.

Tip #4

Kijk vooruit - niet naar je voeten​

Deze beginnersfout is een heel veel voorkomend. Je stapt op je sup board en probeert je evenwicht te vinden. Dan kijk je als vanzelf naar je voeten. De ellende is dat je daar je balans niet mee gaat vinden. Het tegendeel.

Als je naar je voeten kijkt, is vallen haast onvermijdelijk.
Dat is lachen! Voor de omstanders. Wil je dit voorkomen? Kijk dan naar de horizon. Je zult zien dat je als vanzelf een stuk stabieler staat.

Tip #5

Val liever in het water dan op je SUP board​

De eerste beginnersfout die niet over de peddel gaat: Hoewel…als je de al hierboven besproken fouten maakt dan wordt je balans er niet beter op. Dus vallen wordt waarschijnlijker. Je kunt dan twee dingen doen: op je sup board vallen, of in het water. Áls je valt, dan kun je beter in het water vallen. Beginners hebben soms de neiging op het sup board te vallen. Niet slim, want dit kan best pijnlijk zijn. Blauwe plekken, schaafwonden, krassen of zelfs gebroken ribben kunnen het gevolg zijn. En je landt uiteindelijk tóch vaak in het water.
Tip #6

Gevallen? Klim op het midden van het board

Als je probeert vanuit het water op een drijvende sup te klimmen kun je dit het beste op het midden van het board doen. Dan heb je de meeste balans en maak je de meeste kans. 

Soms willen je benen tijdens het klimmen ook “als vanzelf” in het water onder het sup board door. Het effect? Met je armen trek je de bovenzijde naar je toe. Met je benen duw je de onderzijde van je af. Je sup board flipt en jij ligt nog steeds in het water. Het ziet er hilarisch uit, zeker als je het vervolgens nog eens op dezelfde manier probeert. Voorkom deze fout door tijdens het beklimmen van je supboard je benen watertrappelend recht onder je te houden.

Tip #7

Sta midden op je SUP

Je SUP board is best groot, dus het is makkelijk om net even verkeerd te gaan staan. Ook dit levert instabiliteit, inefficiënt varen, en soms een nat pak op. Sta je te ver naar achteren? Dan kan je sup board naar voren duiken, onder je vandaan. Sta je te veel naar voren? Dan steekt de neus in het water en kun je gaan nose-diven. Teveel naar links of rechts…? Dan wordt het wiebelig.

De oplossing: ga precies in het midden van je plank staan, voor de beste balans. Hint: bij de meeste SUP boards zit het handvat in het midden.

Tip #8

Houd rekening met de wind

De tot nu toe genoemde beginnersfouten bij het suppen waren vooral gevaarlijk voor je ego. Deze beginnersfout kan echt gevaar opleveren. Als je de wind laat bepalen welke kant je op gaat (in plaats van zelf je koers te bepalen) kun je op plekken komen waar je niet wilt zijn. Ook kan het behoorlijk zwaar, lastig of onmogelijk worden om terug te komen met harde tegenwind.

Voorkom deze beginnersfout en zorg dat JIJ altijd aan het roer staat. Controleer hoe de wind staat, en of het niet te hard waait om te suppen. Bonustip: ga eerst tegen de wind in. Dan is thuis komen, de terugweg, altijd makkelijker.

Tip #9

Tref de juiste voorbereidingen​

Beginners gaan soms het water op met het verkeerde materiaal, of onder gevaarlijke omstandigheden. Dit kan een dodelijke afloop hebben. Doe dit dus niet!

Voorkom dat jij deze fout maakt en zorg dat je – vooral in het begin – lekker gaat suppen bij mooi weer. Een zacht briesje is OK, maar windstil is beter. Gebruik een stabiel sup board. Draag waar nodig een wetsuit (open water kan erg koud zijn, vaak ook nog in de zomer) of een zwemvest (ja, ook als je al je zwemdiploma’s hebt). Safety first!

Tip #10

Draag je leash

Té veel mensen, ook gevorderde suppers, maken de beginnersfout niet de leash te dragen. Natuurlijk, zo’n leash om je enkel is misschien niet cool, maar een valpartij komt altijd onverwacht. 

Als je in het koude water valt kan je leash het verschil maken tussen dood en leven. Draag altijd je leash, zodat je makkelijk terugkomt bij je sup board, en je sup er ook niet van door schiet als je valt. 

– Volg ons gezamenlijke instagram account @supzaak  –

Gebruik #krakensup en tag ons in je foto’s met je KRAKEN sup!

Gratis Verzending

Op bestellingen boven de 50,- naar Nederland en België

Probleemloos Retour

30 dagen bedenktijd voor retournering

Snelle Levering

Op werkdagen voor 17:00 besteld, de volgende dag geleverd

Whatsapp openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?