Suppen
Stand-Up-Paddle boarding
Wat is suppen?
Waar komt suppen vandaan?
Het stand-up paddling stamt af van het surfen.
Archeologen sporen gevonden die erop duiden dat mensen 3000 jaar voor Christus al aan het suppen waren. Toen was het vooral een manier van transport. Het stand-up paddling heeft Polynesische roots. Het moderne suppen zoals we het vandaag de dag kennen, als watersport, is echter pas in de vorige eeuw ontstaan. En waar anders dan op Hawaii, het walhalla van het surfen.
Het begon allemaal met een surfer die al wat ouder aan het worden was: John Ah Choy. Ergens in de jaren ’40 van de vorige eeuw lukte het hem niet meer om door de branding te peddelen, op te staan en een golf te pakken. Dus gebruikte hij een kano peddel om de zee op te komen, waar hij alsnog een golf kon pakken. Zijn zonen, die surfleraar waren, keken dit trucje af en konden zo beter in de gaten houden of hun leerlingen in orde waren. Steeds meer mensen namen deze nieuwe vorm van surfen over, waarmee het zaadje was geplant voor een geheel nieuwe sport. Laird Hamilton bracht de sport in een stroomversnelling, in 2004 werd het een officiële wedstrijdcategorie.
Het duurde niet lang voordat mensen ontdekten dat je ook zonder golven prima aan stand-up paddling kunt doen. Nu wordt er ook op rustiger water volop gesupt. Er zijn sup-races, je kunt een sup-tocht afleggen, sup yoga beoefenen of gewoon een beetje chillend rond peddelen. Er zijn zelfs mensen die het suppen combineren met sportvisserij. Inmiddels is suppen in een korte tijd uitgegroeid tot een ontzettend populaire sport, ook in Nederland.

Waarom is suppen zo leuk?
Suppen is dus inmiddels razend populair onder veel mensen, en met goede redenen!
Allereerst is de sup sport is erg toegankelijk: iedereen kan het snel en gemakkelijk leren. Stand-up paddling is enorm veelzijdig en tegelijkertijd laagdrempelig. Daardoor is suppen voor beginners ook zo’n fijne sport: iedereen kan meedoen.
Ten tweede is suppen een actieve outdoor activiteit die je op heel veel locaties kan doen, wat het erg populair maakt. In grachten, op kanalen of rivieren, het meer bij jou in de buurt of zelfs op zee. Het is wel duidelijk dat je als stand-up paddling fanatiekeling (of recreant) alle vrijheid hebt. Vandaag peddel je over de Maasplassen bij Roermond, morgen over de Friese meren.
Een derde reden voor de populariteit van suppen is het feit dat je het het hele jaar door kan doen. In de zomer in bikini of zwembroek als het warm is, en in de winter ook door gewoon warmere kleding aan te doen of voor extra veilig te gaan en een wetsuit of drysuit te gebruiken.
De Outdoor Foundation doet elk jaar onderzoek naar outdoor activiteiten in de VS. In haar rapport uit 2019 stelt dat suppers zichzelf zien als recreatieve sporters. Ze beschouwen de sport als een leuke manier om sportief te zijn en ondertussen tijd met anderen te besteden.
Of je nu houdt van routine en elke keer hetzelfde rondje peddelt, of juist gaat voor de afwisseling (de ene keer yoga, dan een tocht, en dan een keer in de golven), het kan allemaal met je SUP-board. Je kunt het alleen doen, als je even behoefte hebt aan rust, of met je vriend(inn)en als je zin hebt in een sociale activiteit.
Suppen is goed voor je mentale en fysieke welzijn. De meeste mensen maken een dagje uit van het stand-up paddling. Maar, ook interessant, ruim 11% van de Amerikaanse suppers onderneemt “regelmatig een meerdaagse tocht”.

Het ziet er vanaf de kant heel ontspannend uit. En dat is het ook. Maar tegelijkertijd kan suppen heel hard werken zijn. De voortbeweging gaat immers niet vanzelf; elke meter komt vanuit je eigen spieren. Daarnaast gebruikt je lichaam tijdens het suppen al je spieren om in evenwicht te blijven op je SUP-board. Na de eerste keer zul je wel wat spierpijn krijgen, maar dat maakt meteen duidelijk dat stand-up paddling een goede workout is voor het hele lichaam.
Je spieren worden sterker, je uithoudingsvermogen neemt toe en je verbrandt calorieën bij de vleet.
Los van die overduidelijke fysieke voordelen levert suppen ook nog wat mentale boosts. Het is bekend dat een frisse neus goed voor je is. Als je een SUP tocht onderneemt, sup yoga beoefent of op een andere manier buiten je SUP-board gebruikt ben je heerlijk in de natuur. Je komt vanzelf tot rust.
Hoe begin je met suppen?
Suppen is niet moeilijk. Zeker niet met een goed SUP-board voor beginners. Deze zijn vaak wat breder, waardoor ze lekker stabiel liggen. Hierdoor is het iets makkelijker je balans te bewaren. Een inflatable (opblaasbaar) sup board is vaak de beste keuze. Dit heeft te maken met het feit dat ze veel kleiner, compacter opgeruimd kunnen worden. Dat is handig bij het tillen en het opslaan in huis. Ook betekent dit dat het gemakkelijk in de auto te vervoeren is, zonder dakdragers of spanbanden nodig te hebben!
Verder helpt het als je voldoende kracht in de armen hebt, wat je natuurlijk ook ontwikkelt door het suppen zelf! Wie gezond is van lijf en leden kan zonder moeite beginnen met suppen.
Begin rustig. Beginners kunnen prima eerst een tijdje zittend rond-peddelen: gewoon, om een beetje evenwichtsgevoel te ontwikkelen. Al snel zul je stabiel op je knieën kunnen rond-peddelen, tot je tenslotte rechtop staand peddelt (vandaar dus die naam, stand-up paddling).
Let erop dat je peddel lang genoeg afgesteld is, zodat je gewoon rechtop kunt blijven staan, waardoor je de meeste kracht kunt zetten.

Waar mag je suppen?
De basisregel van suppen is simpel: het mag, tenzij het expliciet aangegeven is dat het niet mag.

In Nederland mag je in principe overal suppen, tenzij het dus expliciet verboden is. Over het algemeen staat een dergelijk verbod duidelijk aangegeven met waarschuwingsborden. Ook kan het zijn dat je in een bepaald gebied een vergunning of ontheffing nodig hebt om te mogen suppen. Twijfel je? Vraag het aan de locals, bijvoorbeeld de verhuurder bij wie je een SUP-board hebt gehuurd, op de camping, de gemeente, of bij de lokale VVV.
Maar in principe mag je dus overal heen! Suppen door de grachten van Amsterdam? Geen probleem. Suppen over de Loosdrechtse plassen of de Friese Meren? Toegestaan. Suppen over de grote rivieren, zoals de Waal, Maas, Rijn of IJssel? In principe mag het, mits je uit de vaargeul blijft. Verken Giethoorn met een sup en sla bijvoorbeeld even af richting het nationaal park Weerribben-de Wieden!
Sup veilig
Dat je ergens mág suppen, betekent niet dat het een goed idee is. Niet voor niets worden klasjes “suppen voor beginners” vaak op een rustig binnenwater gegeven. Als jij voor het eerst op een sup plank staat is het wellicht niet zo slim om meteen een drukbevaren en snelstromende rivier als de Waal af te zakken. Voor beginners zijn rustige wateren geschikter om te suppen. Blijf in elk geval altijd nadenken. Ook als gevorderde, trouwens.
Voor je het water op gaat, bevestig in ieder geval altijd je veiligheidskoord (leash) aan je enkel en aan je sup-board! Doe je dit niet, dan kan je wel eens voor verrassingen komen te staan.
Hou je in ieder geval aan de verkeersregels op het water. Weet dat elk “door spierkracht aangedreven vaartuig” (waaronder een SUP) voorrang moet verlenen aan zeilschepen, terwijl je wel voorrang zou moeten krijgen van gemotoriseerde vaartuigen. Weet ook dat verreweg de meeste mensen op het water deze regels niet kennen! Dus blijf om je heen kijken. Blijf opletten.
Een ongelukje zit in een klein hoekje. Hoe rustig het water ook is, er is altijd een kans dat je te water gaat en daarbij bijvoorbeeld je hoofd stoot. Zelfs als je goed kunt zwemmen draag je dus bij voorkeur een reddingsvest en een wetsuit. Oók bij warm weer en suppen op diep water, want het water kan verrassend koud zijn. De combinatie van wetsuit en zwemvest kan -letterlijk- je leven redden.
Meer weten over hoe je veilig kunt suppen? Bij de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNMR) weten ze er alles van.

– Volg ons gezamenlijke instagram account @supzaak –
Gebruik #krakensup en tag ons in je foto’s met je KRAKEN sup!